To
danie wspaniale łączy ze sobą różne smaki. Pokazuje nam dorsza w zupełnie innej
odsłonie.
Dorsz
jest rybą o suchym mięsie, nie ma zdecydowanego smaku, dlatego w tym daniu
podrasowany jest przez podsmażany boczek oraz mięso małż i ośmiorniczek, niosące ze sobą mocny
smak morza.
Spodobała
mi się ta potrawa. Nie tylko smakuje wspaniale, ale wygląda znakomicie. Nadaje
się zarówno na posiłek w ciągu tygodnia, jak i świąteczne danie. Każdy powinien
spróbować!
Składniki
na 4 porcje:
4
filety z dorsza
0,5 kg
sercówek
15-20 ośmiorniczek
15-20 ośmiorniczek
150 ml
białego wina
20
zielonych szparagów
2 łyżeczki
cieniutko posiekanych szalotek
100 ml
oleju rzepakowego
2
łyżeczki szczypiorku
8
plastrów boczku
sól
Zaczniemy
od ugotowania muszelek w winie. Do garnka wlewamy białe wino i wrzucamy
oczyszczone muszelki i osmiorniczki, garnek przykrywamy i gotujemy 2 minuty, aż do otwarcia
muszelek. Wyrzuć wszystkie nieotarte muszelki.
Wyjmujemy
mięso sercówek ze skorupek, a płyn po gotowaniu sercówek i ośmiorniczek przecedzamy przez sitko na
patelnie. Teraz gotujemy płyn powoli, aż zredukuje się do połowy. Zredukowany
sos odstawiamy na później.
Szparagi
przygotowujemy do gotowania. Odłamujemy ich dolną część.
Zagotowujemy osoloną
wodę i przygotowujemy miskę z lodowatą wodą. Szparagi wrzucamy do gotującej
wody i blanszujemy przez 2 minuty. Następnie przerzucamy szparagi do zimnej
wody, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi odcedzamy i odstawiamy na bok.
Zabieramy
się teraz za dressing. Do naczynia wrzucamy mięso sercówek, ośmiorniczki, szalotki, 70 ml oleju i
dodajemy szczypiorek. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą.
Dorsza
układamy na blasze i solimy. Grill ustawiamy na średnią moc i wstawiamy rybę. Grillujemy
ok.5 – 7 minut na każdej stronie, w zależności od grubości filetów.
Na
rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i obsmażamy aż do zrumienienia z każdej
strony. Na tą samą patelnię kładziemy szparagi i szybko obsmażamy. Boczek i
szparagi kładziemy kolo ryby pod grillem i podgrzewamy przez ostatnie 3 minuty uważając,
żeby nic się nie przypaliło.
W tym
czasie delikatnie podgrzewamy dressing. Do małego garnuszka wlewamy sos z
gotowania małż i dodajmy mieszankę z mięsem sercoewk i ośmiorniczkami. Podgrzewamy ostrożnie, nie
doprowadzając do zagotowania.
Na talerzach
układamy szparagi, na nich delikatnie kładziemy rybę. Danie dekorujemy
plastrami boczku i polewamy sosem.
Zapraszamy
do stołu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz