Kazdy z nas jadl juz
fajitas, czyli placki tortilli wypelnione miesem, sosem i warzywami, teraz
zatem czas na quesadillas. Jaka jest miedzy nimi roznica? Niby niewielka, a w
smaku jednak spora. W quesadillas nie znajdziecie salaty i surowych pomidorow.
Quesadillas wypelnione sa miesem, goracym sosem i spojone roztopionym serem. To
ten ser jest wazny, bez niego nie ma quesadillas. Musimy wybrac taki, ktory
dobrze sie topi i pieknie rozplynie w srodku tortilli. Oczywiscie najlepiej
byloby zdobyc jakis meksykanski cheddar lub, i to najlepiej, Monterey Jack
Cheese, ale to danie bedzie dobrze smakowac z kazdym dobrej jakosci serem,
ktory nadaje sie do topienia.
Przygotujmy sobie
zatem zimna Corone z plasterkiem limonki i do dziela!
Sos:
400 g posiekanych pomidorow z puszki
1 duza czerwona cebula
3-4 pieczarki
1 czerwona papryka
½ chili
4 lyzki soku z cytryny
4 lyzki koncentratu pomidorowego
1 zabek czosnku
1 lyzeczka mielonego kmniu
1 lyzeczka papryki
1 lyzka oliwy z oliwek
sol
pieprz
1 duza czerwona cebula
3-4 pieczarki
1 czerwona papryka
½ chili
4 lyzki soku z cytryny
4 lyzki koncentratu pomidorowego
1 zabek czosnku
1 lyzeczka mielonego kmniu
1 lyzeczka papryki
1 lyzka oliwy z oliwek
sol
pieprz
Kurczak,
chorizo i marynata:
4 piersi z kurczaka
2 petka chorizo
1 lyzeczka soku cytrynowego
2 zabki czosnku
1 lyzeczka papryki
1 lyzeczka kminu
½ lyzeczki chili w proszku
3 lyzki oliwy z oliwek
2 petka chorizo
1 lyzeczka soku cytrynowego
2 zabki czosnku
1 lyzeczka papryki
1 lyzeczka kminu
½ lyzeczki chili w proszku
3 lyzki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
tortille, guacamole, swieza kolendra, ser
Wczesniej przygotujmy sobie tortille najlepiej z tego przepisu.
Wczesniej przygotujmy sobie tortille najlepiej z tego przepisu.
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. W tym celu
mieszamy ze soba wszystkie przyprawy marynaty z oliwa z oliwek. Piersi z
kurczaka myjemy osuszamy papierowym recznikiem, kroimy w dosc duza kostke i
solimy. Mieso wkladamy do miski z marynata i dobrze nacieramy kazdy kawalek.
Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodowki na conajmniej 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebule obieramy i
kroimy w kosteczke. Papryke oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w sredniej
wielkosci kostke. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Gotowanie sosu
zaczynamy od nagrzania oliwy w garnku do sredniej temperatury. Na oliwe
wrzucamy kmin i papryke w proszku, szybko mieszamy, nastepnie dodajemy
przeciesniety przez praske czosnek, posiekane chili i po krotkiej chwili pokrojona
w kostke cebule. Smazymy przez chwile, az cebula lekko zmieknie, po tym czasie
dorzucamy pieczarki, papryke i zmalewamy wszystko pomidorami z puszki. Na koniec
dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wszystko gotujemy mieszajac od
czasu do czasu przez jakies 20 minut. Na jakies 10 miunt przed koncem gotowania
dodajemy pokrojone w polksiezyce kawalki chorizo. Doprawiamy sola i pieprzem.
Tortille juz mamy, sos sie gotuje, zatem wyciagamy
kurczaka z lodowki, zgrzewamy patelnie i wrzucamy na nia kurczaka. Najpierw
podsmazamy na dosc mocno nagrzanej patelni, aby szybko sie zrumienil, nastepnie
zmniejszamy grzanie i dolewamy troche wody, aby usmazyl sie w srodku, ale wciaz
zachowal soczystosc. Ilosc minut zalezy od wielkosci kostki na jaka kurczak
zostal pokrojony, nie jestem zatem w stanie podac dokladnie, ale zazwyczaj
zabiera mi to 15 minut. Wszystko sie powoli robi, zatem nastawiamy piekarnik na
200 stopni a blache wykladamy papierem do pieczenia. Tradycyjnie quesadillas
podgrzewa sie w comalu, wiec jesli ktos posiada to jest to czas, zeby og uzyc.
Dla calej reszty pozostaje piekarnik.
Ostatni krok to przygotowanie guacamole z tego
przepisu i pociecie sera w plastry lub starcie na tarce w zaleznosci jakiego
uzywamy.
Na srodek tortilli kladziemy sos, na sosie ukladamy
kawalki miesa, ktore nastepnie przykrywamy serem. Tortille ostroznie skladamy
na pol, lekko splaszczamy i kladziemy na blasze.
Blache wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15
minut. Po tym czasie wyciagamy nasze quesadillas z piekanika, ukladamy na
talezu, dekorujemy kolendra i limonka i serwujemy z guacamole w osobnej
miseczce.
Na koniec otwieramy
druga butelke Corony i zabieramy sie za smakowanie dania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz