Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za połączeniem kwaśności cytryn z delikatnym smakiem mięsa kurczaka. Poza tym sama potrawa stanowi naprawdę śliczny widok, aż ślinka cieknie. Danie jest dziecinnie proste, dlatego nadaje się jako posiłek w ciągu tygodnia dla zapracowanych ludzi. W ciągłym biegu taki kurczak może też stanowić miły punkt w szaleńczym wirze dnia.
Ja jednak przygotowuję go sobie powoli, przy fajnej muzyce i lampce białego wina. Cudo!
Składniki na 2 -3 porcje:
4 nóżki kurczaka
4 nóżki kurczaka
2 białe cebule
2 ząbki czosnku
1 cytryna
8 gałązek rozmarynu
8 gałązek rozmarynu
sól
pieprz
oliwa z oliwek
½ szklanki białego wina do podlewania (ewentualnie może być woda lub wywar z kurczaka)
1 szklanka brązowego ryżu (ja użyłam mieszanki brązowego i dzikiego)
kilka liści sałaty rzymskiej
sos vinaigrette
Na początek odcinamy udka kurczaka od pałeczek (oczywiście możemy to pominąć, jeśli ktoś preferuje nóżki w całości), następnie fundujemy kurczakowi prysznic i osuszamy go papierowym ręcznikiem. Wyciskamy czosnek przez praskę i smarujemy nim kurczaka. Następnie obsypujemy go solą i pieprzem i układamy na blaszce. Od cebuli odkrawamy czubek i korzonek i przekrajamy na cztery części, cebula powinna się rozpaść, rozsypujemy ją pomiędzy nóżkami kurczaka. Cytrynę również kroimy na cztery części i kładziemy koło kurczaka. Na kurczaku układamy zaś gałązki świeżego rozmarynu. Całość polewamy oliwą z oliwek i podlewamy 1/3 wina.
Na początek odcinamy udka kurczaka od pałeczek (oczywiście możemy to pominąć, jeśli ktoś preferuje nóżki w całości), następnie fundujemy kurczakowi prysznic i osuszamy go papierowym ręcznikiem. Wyciskamy czosnek przez praskę i smarujemy nim kurczaka. Następnie obsypujemy go solą i pieprzem i układamy na blaszce. Od cebuli odkrawamy czubek i korzonek i przekrajamy na cztery części, cebula powinna się rozpaść, rozsypujemy ją pomiędzy nóżkami kurczaka. Cytrynę również kroimy na cztery części i kładziemy koło kurczaka. Na kurczaku układamy zaś gałązki świeżego rozmarynu. Całość polewamy oliwą z oliwek i podlewamy 1/3 wina.
W piekarniku z termoobiegiem pieczemy kurczaka w temperaturze 190C przez około 40 minut, podlewając go od czasu do czasu winem. Pamiętajcie także, aby powstałym podczas pieczenia sosem polewać kurczaka z wierzchu, aby góra nie wyschła.
W oczekiwaniu na kurczaka przygotowujemy ryż. Mój gotowałam według instrukcji ok. 20 minut w osolonej wodzie.
Jakoże ryż już się gotuje i nie potrzebuje naszej pomocy, pozostały czas wykorzystamy na przygotowanie talerzy. Dekorujemy je liśćmi sałaty i skrapiamy vinaigrettem.
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki miodu
sól
pieprz
Do małej miseczki wlewamy sok z cytryny i dodajemy sól. Mieszamy aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy miód i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy, na końcu wlewamy oliwę i doprawiamy pieprzem.
Pycha!!!
Wino
Do tego dania grzech nie wypić dobrego wina. Z pewnością każdy z Was ma swoich faworytów, ja polecam następujące: Ch. de Rouillac 2008.
Ch. de Rouillac 2008
Jest to białe, wytrawne wino pochodzące z Francji a dokładniej z regionu Bordeaux.
Jego barwa jest określana jako głęboko żółto-zielona.
Na główne nuty zapachowe składają się aromaty cytrusów oraz jabłka. Jego smak jest soczysty i minernalny z długim finiszem.
Wino zrobione jest z następujcych szczepów: sauvignon blanc, semillon, sauvignon gris.
Wino jest już gotowe dopicia, ale nadaje się też do leżakowania.
Ch. de Rouillac 2008
Jest to białe, wytrawne wino pochodzące z Francji a dokładniej z regionu Bordeaux.
Jego barwa jest określana jako głęboko żółto-zielona.
Na główne nuty zapachowe składają się aromaty cytrusów oraz jabłka. Jego smak jest soczysty i minernalny z długim finiszem.
Wino zrobione jest z następujcych szczepów: sauvignon blanc, semillon, sauvignon gris.
Wino jest już gotowe dopicia, ale nadaje się też do leżakowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz