Składniki na ciasto do 23 cm formy.
Masa serowa:
500 g tłustego twarogu
5 jajek
5 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżki masła
75 g rodzynek
szczypta soli
łyżka skórki pomarańczowej
cukier waniliowy
Spód:
1 szklanka mąki
2 żółtka
2,5 łyżek cukru
80 g masła
zapach waniliowyszczypta soli
Zaczynamy od przygotowania ciasta na spod sernika. Do miski
robota wsypujemy mąkę i pocięte na kawałeczki masło o temperaturze pokojowej. Uruchamiamy
robota wyrabiamy aż do otrzymania piaskowej konsystencji. Następnie dodajemy
sól i cukier zapach waniliowy i żółtka. Wszystko wyrabiamy aż do otrzymania
jednolitego, dobrze wyrobionego ciasta. Formujemy niego kulę, zawijamy w folię
i wstawiamy do lodówki.
W czasie gdy nasze ciasto na spód się chłodzi przystępujemy do przygotowania
masy serowej. Pracę rozpoczynamy od namoczenia rodzynek w gorącej wodzie. Następnie
dwukrotnie przepuszczamy twaróg przez maszynkę o najmniejszym sitku. Gdy twaróg
będzie już gotowy, stopniowo dodajemy do niego cukier i po jednym żółtku stale
mieszając na koniec dodajemy cukier waniliowy, sól i skórkę z pomarańczy. Gdy
cały cukier i wszystkie żółtka znajdą się już w twarogu, rozpuszczamy masło
uważający by nie nabrało wysokiej temperatury i dodajemy powolutku do masy
dobrze umieszczając.
Ciasto na spód wyciągamy z lodówki, oddzielamy od niego niewielką jego ilość,
aby na końcu zrobić z niego kratkę na wierzchu masy serowej. Obsypane mąką
ciasto kładziemy pomiędzy dwa spore kawałki folii przeźroczystej i wałkujemy na
dość cienki placek. Z góry ciasta usuwamy folię i przy pomocy folii pod spodem
placka przenosimy go do formy. Teraz usuwamy folię całkowicie i układamy ciasto
w formie. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 180 stopni.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powolutku do
masy serowej. Mieszamy ostrożnie, aby nie zniszczyć struktury piany. Na koniec
delikatnie dodajemy rodzynki i mieszamy 2 – 3 razy , aby równomiernie rozłożyły
się w cieście. Masę przelewamy do formy.
Akcentem końcowym będzie rozwałkowanie pozostawionej reszty
ciasta na cienki placek i wycięcie z niego niezbyt szerokich pasków. Paski te układamy
na górze sernika formując z nich kratkę.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 – 60 minut. Po upieczeniu
zostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny posypujemy go cukrem pudrem.
Serniczek jest pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń