Coq to po francusku kogut. Niby kogut, bo do przepisu bierzemy kurczaka J Proste danie a jakie pyszne. Pasuje bardzo do ziemniaczanego puree i sałatki z zielonej sałaty. To jedno z tych dań, do ugotowania którego nie potrzeba być dyplomowanym szefem kuchni. Wrzucamy składniki do garnka i cierpliwie czekamy, aż czas i temperatura zrobią swoje. Czyż może być prościej?
Składniki na 6
porcji:
20 szalotek
2 łyżki oliwy
6 kawałków boczku (ok. 390 g)
440g małych pieczarek
2 ząbków czosnku, zgniecione
1,8kg kurczaka całego lub ulubionych części kurczaka
500 ml czerwonego wytrawnego wina
240g marchewki pociętej w duże kawałki
3 listki laurowe
4 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
375 ml wywaru z kurczaka
70g koncentratu pomidorowego
35g mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
Cebulki obieramy i odcinamy końcówki z dwóch stron. Zostawiamy
je w całości. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na oleju obsmażamy cebulki, aż
uzyskają złocistą barwę. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy na bok. Na tej
samej patelni obsmażamy teraz boczek, pieczarki i zmiażdżony czosnek. Smażymy,
aż do uzyskania chrupiącego boczku, następnie zdejmujemy z patelni.
Kurczaka dzielnym na 12 części, jeśli używamy całego. Na patelni
rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i smażmy na niej kurczaka, aż do uzyskania złocistego
koloru skórki z każdej strony. Zdejmujemy kurczaka i wlewamy na patelnię wino.
Mieszamy wino na patelni i zagotowujemy.
Kurczaka umieszczamy w dużym garnku, dokładamy cebulki, boczek,
pieczarki, marchewki pocięte na duże kawałki, zioła, wywar, miksturę winną z
patelni i koncentrat. Przykrywamy garnek pokrywką i ustawiamy na minimalnym
ogniu. Gotujemy ok. 1,5 godzinny sprawdzając miękkość kurczaka.
Pod koniec gotowania rozpuszczamy mąkę w 2 łyżkach wody i
dodajemy do potrawy szybko mieszając. Gotujemy jeszcze ok. 15 – 20 minut, aż do
uzyskania gęstego sosu. Na koniec smakujemy i doprawiamy do smaku, jeśli będzie
to potrzebne.
Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz