Guacamole szturmem zdobylo cala Europe a jeszcze wczesniej Ameryke Polnocna. Jest bardzo popularne i niezwykle proste w wykonaniu. Nadaje sie do wielu potraw, ale oczywiscie najlepiej w kuchni meksykanskiej i hiszpanskiej. Na stale zagoscilo tez w amerykanskiej kuchni tex-mex. Sama nazwa pochodzi z jezyka nahuati i oznacza sos z awokado J Jest wiele jego wersji. Ten najbardziej podstawowy, siegajacy jeszcze kuchni azteckiej, sklada sie z samego awokado i soku z limonki. Obecnie w meksyku dodaje sie do niego jeszcze pomidory i cebule oraz nieco ostrzejszych akcentow w postaci chili. W Stanach, gdzie pozera sie guacamole na potege, czesto zmniejsza sie ilosc awokado w sosie, zastepujac je tanszym zapelniaczem w postaci smietany lub majonezu. Takie postepowanie uwaza sie jednak za szwindel, a guacamole za oszukane.
Ponizszy sos pochodzi
z oryginalnego przepisu z meksyku. Nie zawiera on kolendry, choc
zapewne nie wplynelaby ujemnie na walory smakowe. Wybor
pozostawie Wam, sama zas przygotowalam guacamole scisle wedlug przepisu.
Na koniec male ostrzezenie,
guacamole jest bardzo nietrwale. Nie wytrzyma dlugo w lodowce wiec nie oplaca
sie rozbic zbyt duzej ilosci. Juz po kilku godzinach przybierze nieapetycznej
brazowo-szarej barwy. Aby spowolnic ten proces mozna przykryc sos folia i
wstawic do lodowki. Proces “ropadu” spowolni sie nieznacznie, ale na cuda nie
ma co liczyc.
Skladniki:
2 sztuki awokado
40 gram czerwonej lub brazowej cebuli
80 gram pomidorow
1 chili serano lub papryczka jalapeno z zaprawy
½ limonki
40 gram czerwonej lub brazowej cebuli
80 gram pomidorow
1 chili serano lub papryczka jalapeno z zaprawy
½ limonki
zabek czosnku
pieprz
sol
pieprz
sol
Awokado obieramy ze skorki, wyciagamy pestke i
kroimy na niewiekie czastki. Nastepnie wkladamy do miseczki i rozgniatamy
widelcem na papke. Powstala papke polewamy sokiem z polowy limonki, wazne zeby
zrobic to niezwlocznie po ugnieceniu awokado, inaczej zacznie nam ciemniec.
Cebule obieramy ze skorki i siekamy w drobniutenka
kosteczke. Przylozmy sie do tego, aby uniknac duzych czastek podczas jedzenia, zniszcza
one przyjemnosc jedzenia a takze niekorzystnie wplyna na odbieranie
konsystencji sosu. To samo dotyczy krojenia pomidorow. Najpierw parzymy je
przez kilka sekund w gotujacej wodzie i obieramy ze skorki. Nastepnie kroimy
pomidora na cwiartki i usuwamy z niego gniazda nasienne i zielona koncowke.
Miazsz warzywa tniemy na drobniutka kosteczke.
Wszystkie warzywa wrzucamy do awokado z limonka i mieszamy. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.
Guacamole jest gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz