(wg Sverre
Sætre)
Ciasto drożdżowe
zawsze kojarzyło mi się z leniwym, niedzielnym popołudniem. W moim rodzinnym
domu wyrabiała je dla nas Mama, ja staram się podtrzymywać tę tradycję.
Ciągle poszukuję
nowych przepisów, pomysłów, nowych dodatków. Sięgam po przepisy z całego
świata. Ten jest z Norwegii. To jeden z tradycyjnych przepisów sięgających
wiele lat wstecz. Piekły je norweskie mamy, babcie i prababcie. Nadal jest w
tym kraju bardzo popularny.
Zrobiłam to ciasto
dziś i ciągle się nim zajadam, dlatego publikuję tak późno. Zrozumiecie mnie
jak tylko sami go posmakujecie. Naprawdę trudno się od niego oderwać!
Składniki na ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
1 jajko
200 ml mleka
65 g cukru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki
kardamonu
20 g drożdży
60 g masła
Mąkę, sól, jajko,
kardamon umieszczamy w misce robota kuchennego. Mleko z cukrem podgrzewamy do
temperatury ok. 30 C, rozpuszczamy w nim drożdże i wlewamy do miski. Następnie
rozpuszczamy masło, uważający aby zanadto się nie nagrzało. Wlewamy je do
miski.
Teraz uruchamiamy robot z końcówką w kształcie haka i mieszamy ok. 10
minut. Gdy ciasto wyda nam się zbyt lepkie możemy podsypać odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem miski i wstawiamy w ciepłe
miejsce – w temperaturze 30 C ciasto wyrasta ok. 40 minut, w niższej ok.
godziny.
Zabieramy się za robienie budyniu:
1 laska wanilii
100 ml + 25 ml
mleka
25 ml śmietany
kremówki
25 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
50 g rodzynek
Laskę wanilii
przekrajamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i przeciętą laskę wkładamy
do garnka. Dodajemy mleko ze śmietanką i cukrem. Doprowadzamy wszystko do
wrzenia. W pozostałych 25 ml mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do
niej żółtko i mieszamy do całkowitego połączenia. Gdy mleko się już zagotuje
dodajemy mleko z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Mieszamy energicznie, aby budyń
się nie przypalił. Gotujemy jeszcze ok. minuty. Następnie wyciągamy laskę
wanilii i szybko schładzamy nasz budyń, następnie wkładamy go do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką. Ciasto formujemy w prostokąt 20 cm x 30 cm. Smarujemy je budyniem i posypujemy rodzynkami.
Ciasto zwijamy w rulon od szerszego brzegu. Przygotowujemy blachę wykładając papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 220C.
Opcja: Ostygnięte
ciasto możemy dodatkowo pokryć lukrem. Budyń możemy zastąpić dowolnym dżemem, cukrem z cynamonem, owocami lub nadzieniem twarogowym. Ogranicza nas tu tylko wyobraźnia, więc nie bójcie się eksperymentów!
Teraz pozostało już
tylko rozkoszować się mięciutkim i delikatnym smakołykiem. Pychotka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz