Zapewnie każdy z Was lubi rozpoczynać weekendowe dni pysznym śniadaniem. Problem w tym, że nikt nie lubi siedzieć już od rana w kuchni, szykując wykwintne i pracochłonne dania, aby potem jeść je w okolicach południa, bo tyle czasu ich przygotowanie pochłania.
A można przecież zjeść prosto, zdrowo i pysznie
trzeba tylko mieć odpowiedni przepis.
To śniadanie zaopatrzy nas we wszystko, czego potrzebujemy na dobry początek dnia :) Ma mnóstwo witamin i składników odżywczych. A do tego zapewni nam szeroki uśmiech, bo nie ma nic lepszego, niż zacząć dzień leniwie, przy smacznym jedzeniu i gorącej herbacie, tudzież szklance soku.
Dziś zaczynamy dzień z prostym mottem na ustach - "zrobić, ale się nie narobić"! :)
PS. Jeśli chcecie zaskoczyć czymś nieco bardziej skomplikowanym zapraszam tu: Śniadanie mistrzów
To śniadanie zaopatrzy nas we wszystko, czego potrzebujemy na dobry początek dnia :) Ma mnóstwo witamin i składników odżywczych. A do tego zapewni nam szeroki uśmiech, bo nie ma nic lepszego, niż zacząć dzień leniwie, przy smacznym jedzeniu i gorącej herbacie, tudzież szklance soku.
Dziś zaczynamy dzień z prostym mottem na ustach - "zrobić, ale się nie narobić"! :)
PS. Jeśli chcecie zaskoczyć czymś nieco bardziej skomplikowanym zapraszam tu: Śniadanie mistrzów
Składniki na 2
osoby:
4 – 5 dużych liści
sałaty
10 czarnych oliwek
6 pomidorków koktajlowych
połowa czerwonej
cebuli
połowa kuliki
mozzarelli
kukurydza
4 plastry
prosciutto di Parma
2 jajka
listki rozmarynu
Sos z pietruszki
i kolendry:
garść pietruszki
garść kolendry
garść orzeszków
pinii
sól
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
pół ząbku czosnku –
opcjonalnie
Zaczynamy od
gotowania jajek. Wkładamy je do wrzącej wody na 8-10 minut.
Teraz zabieramy się
za sos. Do pojemnika miksera wrzucamy wszystkie składniki i wlewamy oliwę – na początek
niezbyt dużo. Całość miksujemy. Podczas miksowania dolewamy oliwę, do momentu
uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Liście sałaty
rwiemy na dość duże kawałki i układamy na talerzu, oliwki i pomidorki
przekrajamy na pół – rzucamy je na sałatę. Sałatkę posypujemy kukurydzą, cebulę
kroimy w cieniutkie plasterki dodajemy do sałatki. Mozzarellę rwiemy na małe
cząstki i dekorujemy nią sałatkę. Plasterki prosciutto rwiemy i układamy z boku,
na nim kładziemy przekrojone na pół jajko. Całość obsypujemy delikatnie listakami
rozmarynu, solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy naszym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz