środa, 28 maja 2014

Coq au vin czyli kogut w winie



Coq to po francusku kogut. Niby kogut, bo do przepisu bierzemy kurczaka
J Proste danie a jakie pyszne. Pasuje bardzo do ziemniaczanego puree i sałatki z zielonej sałaty. To jedno z tych dań, do ugotowania którego nie potrzeba być dyplomowanym szefem kuchni. Wrzucamy składniki do garnka i cierpliwie czekamy, aż czas i temperatura zrobią swoje. Czyż może być prościej?


Składniki na 6 porcji:
20 szalotek
2 łyżki oliwy
6 kawałków boczku (ok. 390 g)
440g małych pieczarek
2 ząbków czosnku, zgniecione
1,8kg kurczaka całego lub ulubionych części kurczaka
500 ml czerwonego wytrawnego wina
240g marchewki pociętej w duże kawałki
3 listki laurowe
4 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
375 ml wywaru z kurczaka
70g koncentratu pomidorowego
35g mąki kukurydzianej
2 łyżki wody

 

Cebulki obieramy i odcinamy końcówki z dwóch stron. Zostawiamy je w całości. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Na oleju obsmażamy cebulki, aż uzyskają złocistą barwę. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni obsmażamy teraz boczek, pieczarki i zmiażdżony czosnek. Smażymy, aż do uzyskania chrupiącego boczku, następnie zdejmujemy z patelni.

Kurczaka dzielnym na 12 części, jeśli używamy całego. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i smażmy na niej kurczaka, aż do uzyskania złocistego koloru skórki z każdej strony. Zdejmujemy kurczaka i wlewamy na patelnię wino. Mieszamy wino na patelni i zagotowujemy.

Kurczaka umieszczamy w dużym garnku, dokładamy cebulki, boczek, pieczarki, marchewki pocięte na duże kawałki, zioła, wywar, miksturę winną z patelni i koncentrat. Przykrywamy garnek pokrywką i ustawiamy na minimalnym ogniu. Gotujemy ok. 1,5 godzinny sprawdzając miękkość kurczaka.

Pod koniec gotowania rozpuszczamy mąkę w 2 łyżkach wody i dodajemy do potrawy szybko mieszając. Gotujemy jeszcze ok. 15 – 20 minut, aż do uzyskania gęstego sosu. Na koniec smakujemy i doprawiamy do smaku, jeśli będzie to potrzebne.


Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz