niedziela, 21 czerwca 2015

Meksykanskie quesadillas - cudowna alternatywa dla wielbicieli fajitas




Kazdy z nas jadl juz fajitas, czyli placki tortilli wypelnione miesem, sosem i warzywami, teraz zatem czas na quesadillas. Jaka jest miedzy nimi roznica? Niby niewielka, a w smaku jednak spora. W quesadillas nie znajdziecie salaty i surowych pomidorow. Quesadillas wypelnione sa miesem, goracym sosem i spojone roztopionym serem. To ten ser jest wazny, bez niego nie ma quesadillas. Musimy wybrac taki, ktory dobrze sie topi i pieknie rozplynie w srodku tortilli. Oczywiscie najlepiej byloby zdobyc jakis meksykanski cheddar lub, i to najlepiej, Monterey Jack Cheese, ale to danie bedzie dobrze smakowac z kazdym dobrej jakosci serem, ktory nadaje sie do topienia.
Przygotujmy sobie zatem zimna Corone z plasterkiem limonki i do dziela!

Sos:
400 g posiekanych pomidorow z puszki
1 duza czerwona cebula
3-4 pieczarki
1 czerwona papryka
½ chili
4 lyzki soku z cytryny
4 lyzki koncentratu pomidorowego
1 zabek czosnku
1 lyzeczka mielonego kmniu
1 lyzeczka papryki
1 lyzka oliwy z oliwek
sol
pieprz


Kurczak, chorizo i marynata:
4 piersi z kurczaka
2 petka chorizo
1 lyzeczka soku cytrynowego
2 zabki czosnku
1 lyzeczka papryki
1 lyzeczka kminu
½ lyzeczki chili w proszku
3 lyzki oliwy z oliwek

Dodatkowo: tortille, guacamole, swieza kolendra, ser


Wczesniej przygotujmy sobie tortille najlepiej z tego przepisu.


Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. W tym celu mieszamy ze soba wszystkie przyprawy marynaty z oliwa z oliwek. Piersi z kurczaka myjemy osuszamy papierowym recznikiem, kroimy w dosc duza kostke i solimy. Mieso wkladamy do miski z marynata i dobrze nacieramy kazdy kawalek. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodowki na conajmniej 30 minut.
 
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebule obieramy i kroimy w kosteczke. Papryke oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w sredniej wielkosci kostke. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Gotowanie sosu zaczynamy od nagrzania oliwy w garnku do sredniej temperatury. Na oliwe wrzucamy kmin i papryke w proszku, szybko mieszamy, nastepnie dodajemy przeciesniety przez praske czosnek, posiekane chili i po krotkiej chwili pokrojona w kostke cebule. Smazymy przez chwile, az cebula lekko zmieknie, po tym czasie dorzucamy pieczarki, papryke i zmalewamy wszystko pomidorami z puszki. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wszystko gotujemy mieszajac od czasu do czasu przez jakies 20 minut. Na jakies 10 miunt przed koncem gotowania dodajemy pokrojone w polksiezyce kawalki chorizo. Doprawiamy sola i pieprzem.


Tortille juz mamy, sos sie gotuje, zatem wyciagamy kurczaka z lodowki, zgrzewamy patelnie i wrzucamy na nia kurczaka. Najpierw podsmazamy na dosc mocno nagrzanej patelni, aby szybko sie zrumienil, nastepnie zmniejszamy grzanie i dolewamy troche wody, aby usmazyl sie w srodku, ale wciaz zachowal soczystosc. Ilosc minut zalezy od wielkosci kostki na jaka kurczak zostal pokrojony, nie jestem zatem w stanie podac dokladnie, ale zazwyczaj zabiera mi to 15 minut. Wszystko sie powoli robi, zatem nastawiamy piekarnik na 200 stopni a blache wykladamy papierem do pieczenia. Tradycyjnie quesadillas podgrzewa sie w comalu, wiec jesli ktos posiada to jest to czas, zeby og uzyc. Dla calej reszty pozostaje piekarnik.

Ostatni krok to przygotowanie guacamole z tego przepisu i pociecie sera w plastry lub starcie na tarce w zaleznosci jakiego uzywamy.



Na srodek tortilli kladziemy sos, na sosie ukladamy kawalki miesa, ktore nastepnie przykrywamy serem. Tortille ostroznie skladamy na pol, lekko splaszczamy i kladziemy na blasze. 


Blache wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie wyciagamy nasze quesadillas z piekanika, ukladamy na talezu, dekorujemy kolendra i limonka i serwujemy z guacamole w osobnej miseczce. 

Na koniec otwieramy druga butelke Corony i zabieramy sie za smakowanie dania.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz