sobota, 22 lutego 2014

Chilli con carne

(Przepis pochodzi z książki „Slow Booking”The Australia Women’s Weekly)


Znaczy „chilli z mięsem” i podobno tak naprawę nie jest meksykańskim daniem. Część źródeł mówi, że pochodzi z Teksasu. Jest aromatyczne i sycące. Nie wymaga dużych umiejętności kucharskich a efekt jest zawsze smaczny. Na pewno sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi i pogawędkach przy piwie.


Składniki na 6 porcji:
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 duże cebule
2 ząbki czosnku
750g mielonej wołowiny
1 łyżeczka kminu
1 ½ łyżeczki płatków chilli
250 ml wywaru z wołowiny
95g koncentratu pomidorowego
820g pomidorów z puszki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
800g czerwonej fasoli z puszki
kilka listków świeżej bazylii
6 tortilli
sól
śmietana
sałata

Na patelni podgrzewamy olej, wsypujemy drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż cebula zmięknie. Teraz dodajemy chilli , kmin oraz wołowinę i czekamy, aż nabierze pięknego brązowego koloru. Następny krok to przeniesienie wszystkiego do garnka i zalanie wywarem wołowym, koncentratem pomidorowym oraz nieodcedzonymi pomidorami z puszki i zasypujemy orengano.

Na wolnym ogniu gotujemy potrawę ok. 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę. Przyprawiamy też solą do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

Przed podaniem posypujemy chilli con carne posiekaną kolendrą.

Serwujemy z podgrzanymi tortillami, śmietaną i sałatą. Tortille możemy zastąpić gotowanym ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz