poniedziałek, 11 maja 2015

Algierski Djej besla - tangine z kurczakiem, cebula i cytryna w roli glownej





Dziś serwuję specjalne, wspaniałe danie z dalekiej Algerii. Djej besla, czyli tangin z kurczakiem i cebulą. Jak dla mnie danie jest fantastyczne, smakowało także mojemu mężowi i grupie przyjaciół, na których zostało wypróbowane. Jest aromatyczne i baaardzo żółte :) Najbardziej zaskakuje obecność cytryny. Jest jej sporo, przez co danie jest orzeźwiające, ale nie kwaśne. Cytryna dusi się długo, więc zostaje tylko posmak, jednakże obecność żółtych krążków z dość wyrazistą w smaku skórką, może się okazać dla niektórych zbyt intensywna w smaku. Nie jest to bynajmniej przeszkodą dla samego delektowania się daniem – ci, z nader wyczulonymi kubkami smakowymi mogą zawsze odłożyć cytrynę na bok i delekotować się nieziemskim sosem i aromatycznym mięsem kurczaka.

Składniki na 4-6 porcji:
1 łyżka soli w płatkach
6 ząbków czosnku
2 łyżki kminu
1 łyżka papryki
1 łyżka kurkumy
5 łyżek oliwy z oliwek
8 nóżek z kurczaka
szczypta szafranu
4 żółte cebule
1 cytryna
20 zielonych oliwek
pęczek świeżej kolendry
300 ml wody


Zaczynamy od utarcia soli z ząbkami czosnku na aromatyczną, gładką masę. Najlepiej nada się nam do tego moździeż, ale jeśli takiego nie mamy, wystarczy przecisnąć czosnek przez praskę i utrzeć łyżeczką w miseczce. 


 Gdy czosnek puści już sok dodajemy kumin, paprykę, kurkumę i mieszamy dolewając oliwę z oliwek.

Nóżki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy odkrajając pałeczki od udka. Nacieramy każdą część pastą z przypraw, układamy w misce i odstawiamy pod przykryciem na conajmniej 4 godziny.


Gdy nasz kurczak jest już zamarynowany, nagrzewamy garnek o grubym dnie do średniej temperatury i obsmażamy kurczaka, często przekładając, aż skórka pięknie się przyrumieni (powinno zabrać to około 10 minut). Pamiętajmy, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, inaczej przyprawy z kurczaka zaczną się przypalać. 

Złocistego kurczaka  przekładamy z garnka i odstawiamy na bok. Teraz obieramy cebulę i tniemy w łódki a cytrynę bez obierania w cienkie krążki. 






Cebulę wrzucamy do garnka po smażeniu kurczaka, dodajemy szczyptę szarfanu i smażymy, aż zmięknie – jakieś 15 minut. Teraz dorzucamy kurczaka i cytrynę, wszystko zalewamy 300 mililitrami wody. 


Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy grzanie, aby potrawa lekko migotala i zostawiamy pod przykryciem na 40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy drylowane oliwki w całości.

Gdy kurczak bedzie już miękki przekładamy go na talerz i dekorujemy posiekaną kolendrą.
Do dania najbardziej pasuje oczywiście ryż.



Życzę niezapomnianych przeżyć smakowych!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz