Pyszne
połączenie aromatycznej baraniny ze słodkim miodem i owocami, do tego przyprawy
oraz świeżość mięty. To danie ma wszystko co trzeba, aby często gościć na
naszym stole.
Składniki:
500 g
łopatki baraniej pokrojonej w kostkę
2
białe cebule
85 g
suszonych śliwek
85 g
suszonych fig
150 ml
herbaty
½ łyżeczki
kurkumy
½ łyżeczki
imbir
½ łyżeczki
kminu
½ łyżeczki
ras el hanout
1 ½ łyżeczki
cynamonu
1
łyżka miodu
100 ml
rosołu baraniego lub z kurczaka
4
łyżki jogurtu greckiego
1
łyżka mięty
30 g
płatków migdałowych
Śliwki
i figi przekrajamy na pół i przez 30 minut namaczamy w mocnej herbacie.
W tym
czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Cebule
kroimy w małą kosteczkę. Kawałki baraniny osuszamy papierowym ręcznikiem i
obsmażamy z każdej strony na ciemnobrązowy kolor. Po zrumienieniu zdejmujemy z
patelni i odstawiamy na bok.
Na patelnię z tłuszczem po baraninie wrzucamy
cebulę i smażymy, aż będzie miękka. Następnie dodajmy przyprawy i smażymy
jeszcze 2 minuty, aby uwolniły swój aromat.
Przygotowujemy
garnek przystosowany do pieczenia w piekarniku. Do garnka wkładamy baraninę,
cebulę z przyprawami, dodajmy miód, namoczone owoce wraz z płynem i zalewamy
wszystko rosołem. Garnek zakrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 3 godziny.
Po
upieczeniu dekorujemy baraninę płatkami migdałowymi. Podajmy z ryżem lub
kuskusem i jogurtem z miętą.
شهية طيبة
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz