piątek, 7 marca 2014

Francuska zupa cebulowa czyli "soupe aux oignons"

 
Niedawno odwiedziła mnie moja kochana Siostra. O ile ja lubię gotować, tak dla Niej gotowanie i smakowanie nowych potraw to niemalże sens życia. W kuchni czuje się jak „ryba w wodzie”. Podczas wspólnych spacerów połączonych z odkrywaniem nowych miejsc na lunch dużo rozmawiałyśmy o kuchni… Aż w pewnym momencie wspomniała o NIEJ. Zupa cebulowa zawsze będzie nam się kojarzyć z pierwszą wizytą w Paryżu i piękną restauracyjką, której nazwa wywietrzała już z zakątków naszej pamięci. Jednak jej głęboki, słodkawy smak na zawsze zachował się we wspomnieniach. Jest tak prosta i zarazem tak cudowna. Cóż, od dawna przecież wiadomo, że w prostocie kryje się piękno.

Zupa cebulowa doczekała się wielu wariantów, ja przedstawię ten najbardziej rozpowszechniony we francuskiej kuchni, z wielkim wysiłkiem zresztą z francuskiego tłumaczony.


Składniki na 3 porcje:
600 g cebuli
60 g masła
60 g mąki
1,3 l bulionu warzywnego
100 g sera gruyère
6 kromek dobrego chleba
pieprz
sól

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy cebulę na wolnym ogniu. Nie zależy nam na jej zrumienieniu, chcemy ją skarmelizować.

Karmelizowanie cebuli polega na powolnym smażeniu w celu wydobycia z niej naturalnego cukru. Jego karmelizowanie jest źródłem głębokiego, bogatego smaku potrawy. 

Tak więc smażymy cebulę wolno, często mieszając. W zależności od garnka jakiego używamy może to trwać od 20 do 30 minut. Oczekujemy mięciutkiej cebuli o ciemnobrązowej barwie.


Gdy cebula już nam się skarmelizuje, dodajemy do niej mąkę. Mieszamy, aż cała cebula zostanie dokładnie pokryta. Następnie dodajemy bulion warzywny. Podkręcamy ogień i mieszamy naszą zupę do momentu, aż mąka dokładnie się rozpuści. Dodajemy pieprz. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy nieco ogień, przykrywamy garnek zostawiając zupę na ok. 30 minut. Po ok. 20 minutach dobrze jest sprawdzić smak zupy i dosolić lub dodać pieprz, jeśli będzie taka potrzeba.
 
Następnym krokiem będzie przygotowanie sera, ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Przygotowujemy też 6 kromek chleba, przekrajamy je na pół.

Po 30 minutach nalewamy zupę do miseczek, ostrożnie wkładamy do niej chleb i zasypujemy serem. Tak przygotowaną wstawiamy do piekarnika nastawiając funkcję grill. Czekamy parę minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni.


Bon appétit !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz