niedziela, 16 marca 2014

Sniadanie - pyszna prostota


Zapewnie każdy z Was lubi rozpoczynać weekendowe dni pysznym śniadaniem. Problem w tym, że nikt nie lubi siedzieć już od rana w kuchni, szykując wykwintne i pracochłonne dania, aby potem jeść je w okolicach południa, bo tyle czasu ich przygotowanie pochłania.
A można  przecież zjeść prosto, zdrowo i pysznie trzeba tylko mieć odpowiedni przepis.
To śniadanie zaopatrzy nas we wszystko, czego potrzebujemy na dobry początek dnia :)  Ma mnóstwo witamin i składników odżywczych. A do tego zapewni nam szeroki uśmiech, bo nie ma nic lepszego, niż zacząć dzień leniwie, przy smacznym jedzeniu i gorącej herbacie, tudzież szklance soku.
Dziś zaczynamy dzień z prostym mottem na ustach - "zrobić, ale się nie narobić"! :)

PS. Jeśli chcecie zaskoczyć czymś nieco bardziej skomplikowanym zapraszam tu: Śniadanie mistrzów
 
Składniki na 2 osoby:
4 – 5 dużych liści sałaty
10 czarnych oliwek
6 pomidorków koktajlowych
połowa czerwonej cebuli
połowa kuliki mozzarelli
kukurydza
4 plastry prosciutto di Parma
2 jajka
listki rozmarynu
Sos z pietruszki i kolendry:
garść pietruszki
garść kolendry
garść orzeszków pinii
sól
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
pół ząbku czosnku – opcjonalnie
 
Zaczynamy od gotowania jajek. Wkładamy je do wrzącej wody na 8-10 minut.
Teraz zabieramy się za sos. Do pojemnika miksera wrzucamy wszystkie składniki i wlewamy oliwę – na początek niezbyt dużo. Całość miksujemy. Podczas miksowania dolewamy oliwę, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

Liście sałaty rwiemy na dość duże kawałki i układamy na talerzu, oliwki i pomidorki przekrajamy na pół – rzucamy je na sałatę. Sałatkę posypujemy kukurydzą, cebulę kroimy w cieniutkie plasterki dodajemy do sałatki. Mozzarellę rwiemy na małe cząstki i dekorujemy nią sałatkę. Plasterki prosciutto rwiemy i układamy z boku, na nim kładziemy przekrojone na pół jajko. Całość obsypujemy delikatnie listakami rozmarynu, solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy naszym sosem.
Podajemy z kromką świeżo upieczonego chleba posmarowaną masłem.

Życzę wszytkim smakowitego poranka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz