niedziela, 23 marca 2014

Pomidorowa zupa rybna


Zdecydowałam się Wam tę zupę zaprezentować, gdyż bardzo często zapominamy, że nie wszystkie muszą być z mięsem i na bazie rosołu. Zupa z ryb jest równie smaczna, zdrowa a mimo to niezbyt często gotowana.
Ta prezentowana poniżej jest prosta, szybka i pełna smaku. Idealnie pasuje do niezbyt jeszcze ciepłych dni. Ilość ryb i ośmiorniczek możemy dowolnie regulować, jednakże pamiętajmy, że ośmiorniczki podczas gotowania wydzielają czarny kolor, także jeśli zwiększymy znacząco ich ilość może się okazać, że kolor zupy nie będzie zbyt ponętny.
Jeśli nie lubimy dań ostrych, możemy zredukować ilość dodawanego chilli, możemy również zrezygnować z ośmiorniczek, jeśli będzie trudno nam je dostać, choć dzięki konsystencji ich mięsa i specyficznym walorom smakowym wzbogacają one bardzo całość.
 

Składniki na 4 porcje:

200g fileta z łososia
100g ośmiorniczek
200 g fileta z czerniaka
połowa bakłażana
3 - 4 ziemniaki
1 cebula
¼ chilli
1,5 l wywaru rybnego
200 g koncentratu pomidorowego
50 g włoskiej pasty pomidorowej z dodatkiem pomidorów suszonych
rozmaryn
3 łyżki oliwy z oliwek

 

Cebulę i chilli kroimy w kosteczkę i wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy ośmiorniczki. Smażymy je, aż zmienią kolor a następnie zalewamy wszystko wywarem rybnym.  Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym  ogniu. Ziemniaki obieramy i kroimy na dość duże części, bakłażana kroimy w kostkę. Ziemniaki i bakłażana dorzucamy do zupy. 

Całość gotujemy, aż ziemniaki będą na wpół miękkie.

W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z włoską pastą, dolewamy do nich chochelkę zupy w celu rozrzedzenia otrzymanej mieszanki, następnie wlewamy wszystko do zupy. Dorzucamy także listki świeżego rozmarynu.

Z filetów rybnych zdejmujemy skórę i pozbawiamy wszystkich ości jeśli takowe znajdziemy. Filety kroimy w dużą kostkę i dodajmy do zupy pod koniec gotowania. Filety ugotują się dość szybko – jakieś 5 minut powinno im wystarczyć. Pamiętajmy, aby po dodaniu ryby mieszać zupę delikatnie, aby ryba się nie rozpadła.

Zupa jest gotowa, gdy ziemniaki będą już miękkie. Na koniec dosalamy i dodajemy pieprzu do smaku. Nalewamy do talerzy i dekorujemy gałązką rozmarynu.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz